Krémová tekvicová polievka
Táto polievka je dokonalou kombináciou sladkej tekvice, pikantného zázvoru a krémového kokosového mlieka. Je plná beta-karoténu (dôležitý antioxidant pre zrak a pokožku), vitamínov a je prirodzene bezlaktózová a vegánska. Je ideálna na zahriatie v chladnejšie dni, no vďaka svojej ľahkosti si ju môžete vychutnať kedykoľvek.
Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom a zázvorom
Ingrediencie:
1 lyžica kokosového oleja (alebo olivového oleja)
1 stredne veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nasekané nadrobno
1 lyžica čerstvého zázvoru, nastrúhaného (alebo 1/2 čajovej lyžičky sušeného)
800 g tekvice (napr. Hokkaido, maslová tekvica), ošúpaná (Hokkaido netreba), zbavená semienok a nakrájaná na kocky
1 liter zeleninového vývaru
400 ml kokosového mlieka (plechovka, plnotučné pre krémovejší výsledok, alebo light pre ľahšiu verziu)
1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy (pre farbu a extra antioxidanty)
Štipka chilli vločiek (voliteľné, pre jemnú pikantnosť)
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Voliteľné na ozdobu: čerstvý koriander alebo petržlenová vňať, tekvicové semienka opražené nasucho, lyžica kokosového krému.
Postup:
Základ: Vo väčšom hrnci zohrejte kokosový olej na strednom ohni. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a restujte ju asi 5-7 minút, kým nezmäkne a nezosklovatie.
Aromaterapia: Pridajte prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Restujte ďalšiu minútu, kým sa nerozvinú arómy. Dávajte pozor, aby sa nespálili.
Tekvica a koreniny: Pridajte nakrájanú tekvicu, kurkumu a chilli vločky (ak používate). Premiešajte a restujte asi 2-3 minúty, aby sa chute spojili.
Varenie: Zalejte zeleninovým vývarom tak, aby bola všetka zelenina ponorená. Priveďte do varu, potom znížte plameň a varte prikryté asi 15-20 minút, alebo kým nie je tekvica úplne mäkká.
Mixovanie: Odstavte hrniec z ohňa. Ponorným mixérom rozmixujte polievku do úplne hladkej a krémovej konzistencie. Ak nemáte ponorný mixér, prelejte ju opatrne do klasického mixéra a mixujte na dvakrát.
Krémovosť a dochutenie: Vráťte hrniec na mierny oheň. Prilejte kokosové mlieko a dobre premiešajte. Priveďte opäť k varu (ale len jemne, aby sa mlieko nezrazilo). Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Servírovanie: Podávajte horúce, ozdobené čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opraženými tekvicovými semienkami pre extra textúru.
Prečo je táto polievka zdravá?
Tekvica: Je bohatá na beta-karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A, dôležitý pre dobrý zrak, imunitu a zdravú pokožku. Obsahuje tiež veľa vlákniny.
Zázvor: Má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, pomáha pri trávení a môže zmierňovať nevoľnosť.
Kurkuma: Ďalší silný antioxidant a protizápalová prísada, ktorá dodáva polievke krásnu farbu.
Kokosové mlieko: Poskytuje zdravé tuky a dodáva polievke bohatú, krémovú textúru bez potreby mliečnych výrobkov.
Dúfam, že vám táto tekvicová polievka bude chutiť! Máte radšej polievky s výraznými chuťami, alebo skôr jemnejšie?